2022-03-21 07:59:35

IZVANUČIONIČKA NASTAVA UČENIKA 5. I 6. RAZREDA

Učenici su petih i šestih razreda zajedno sa svojim učiteljicama Anitom Pacak, Anom Potrebić, Antonijom Čekolj te Brankicom Matijašec 18. ožujka 2022. godine realizirali izvanučioničku nastavu u Zagrebu.

Došavši u Zagreb, prvo su razgledali Glavni željeznički kolodvor. Potom su posjetili Tiflološki muzej gdje su se kroz edukativnu radionicu upoznali s pismom za slijepe i slabovidne osobe te ušli u Tamnu sobu. Tamna soba, kao što joj ime govori, u potpunom je mraku. Njome se učenicima približila i osvijestila nemogućnost primanja informacija iz okoline pomoću vida. S druge strane, svatko je imao mogućnost osvijestiti i upotrijebiti sva svoja ostala osjetila – sluh, njuh, okus i opip. Učenici su Tiflološki muzej prepoznali kao instituciju koja posjeduje dokumentiranu zbirku koja služi znanstvenim istraživanjima, obrazovanju te upoznavanju posebnosti slijepih i slabovidnih osoba. Jedan je od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida.

Uslijedio je posjet Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Učenici su naučili da je Akademija najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija čiji je utemeljitelj bio je Josip Juraj Strossmayer. Upoznali su se s kulturno-povijesnom i tradicijskom baštinom našega naroda razgledavši Baščansku ploču. Osvijestili su da je jezik temelj nacionalnoga identiteta i kulture.

 U laganoj šetnji razgledali su uži centar grada. Stanku za ručak iskoristili su u McDonald'su.

Boravak u Zagrebu nastavio se u CineStaru gdje su učenici uživali u animiranom filmu Raya i posljednji zmaj. Usustavljali su znanje o filmu, prepoznavali filmska izražajna sredstva, uspoređivali glavna obilježja i sastavnice umjetničkih filmskih ostvarenja te osnovne načine na koje su sadržaji stvarnoga ili izmišljenoga života obrađeni u filmu te pri tome njegovali ljubavi  prema filmskoj umjetnosti i razvijali pozitivan i neovisan kritički odnos prema filmskom stvaralaštvu.

Puni dojmova, obogaćeni novim znanjima te veselog raspoloženja vratili su se svojim kućama.

učiteljica voditeljica: Brankica Matijašec

                             

          

          

          

          

          

          

                       

          

 


Osnovna škola Antuna Mihanovića Petrovsko