preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Petrovsko

Login

 

PODRUČNA ŠKOLA SLATINA

 

            Podataka o Područnoj školi Slatina, koja se prije zvala Osnovna škola Svedruža, je malo. Škola je s radom počela 1929. godine u kući Franje Makara u Svedruži. Imala je jednu učionicu, a polazili su je učenici iz Svedruže, Štuparja, Slatine Svedruške i Klenice. Učitelj je bio Josip Kovačić.

            Na početku je školu polazilo 49 učenika, a kako im se broj povećavao, javila se potreba za većim prostorom. Još jedna učionica uređena je u kući Ane Kunštek u Svedruži. Tada je kao učiteljica radila Dragica Ersfeld. Zbog rata 1942. godine, škola je prestala djelovati.

            Nakon 2. svjetskog rata nema zapisa o održavanju nastave. Tek 1953. počelo se raspravljati o gradnji škole. Uz pomoć Kotara i Općine Krapina, školska zgrada u Slatini završena je 1955. godine. Prvi učitelji u školskoj godini 1955./1956. bili su Stjepan Vidović, Vinko Fruk i Marija Capek. Upravitelj škole bio je Antun Bauer.

            1962. godine u školu je uvedena struja, a 1992. plin. Od tada se škola stalno uređuje i obnavlja u svrhu osiguravanja što boljih uvjeta za rad nastavnicima i učenicima.

preskoči na navigaciju